Müze Tanıtım

Müze Tanıtım

15.12.2017 2316

 

AYRANCI AYSEL YÜCETÜRK ANADOLU  LİSESİ OKUL MÜZESİ

1979 yılında Ayrancı Lisesi adı ile kurulan okulun tarihsel birikimine sahip çıkmak; milli, manevi ve kültürel değerlerimizi korumak, gelecek nesillere  ve öğrencilere aktarmak, Türk eğitim tarihi ve kültürü bakımından  değer taşıyan belge ve  eserleri korumak, değerlendirmek, eğitim sürecinin aktif bir parçası haline getirmek   amacı ile  Milli Eğitim Bakanlığı  Okul Müzeleri Yönergesi, Kültür ve Tabiat  Varlıklarını Koruma Kanunu, Özel Müzeler  ve Denetimleri Hakkında Yönetmelikler incelenerek "Okul Eğitim Müzemiz "kurulmuştur.

Müzemize , öncelikle hayırseverimiz  Sayın Yavuz Yücetürk'ün  (Aysel Yücetürk'ün eşi) yirmi beş yıllık birikimlerini bağışlaması  sayesinde ve de   "Mazisi Olmayanın Atisi Olmaz" kampanyası düzenlenerek gönüllülerin bağışları ile  eserler kazandırılmıştır.

Eserlerin sergilenmesi ile ilgili bilgi edinmek amacı ile  Koç Müzesi, 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzelerine gidilerek  eğitim alınıp teknik bilgiler edinilmiştir. Cumhuriyet Müzesi uzmanları ve 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi arkeoloğundan  oluşan heyet,   koruma altına alınacak "Kültür ve Tabiat  Varlıklarını  Koruma Kanunu "  kapsamına giren eserlerin   tespitini ve incelemesinin yapmıştır.

Müzemizde toplam  909  eser bulunmaktadır. Bu eserlerin yedisi  paha biçilmez kültür değeri taşımaktadır. Kültür Bakanlığı arkeolog ve uzmanlarınca tespiti yapılan  1833 yılına ait  bakır tas, divitlikler, barutluklar,1876 yılında yazılmış Kur'an-ı Kerîm, tartı(kantar)bunlardandır.

 Okul Eğitim Müzemizde 1979 yılından itibaren okulumuzun elde ettiği başarılar ve dereceler sonucunda alınan madalyalar ve plaketler  mezun  ünlülere ait  kütük defterleri, yıllıklar, fotoğraflar,  daktilolar, eski ders araç- gereçleri,  Aysel Yücetürk'e ait eşyalar, 1925 -1950  yılları arasında yayımlanan ve yakın tarihimize  tanıklık eden gazeteler, dergiler, ders kitapları ,romanlar ve  eğitimle ilgili  Osmanlıca yazılmış  evraklar, pasaport, nüfus kayıt örnekleri, öğretmen ve öğrencilere ait  diplomalar, sicil  raporları, karneler,  haritalar, taş plaklar, gramofonlar, radyolar, dikiş makineleri, kömürlü ütüler, lambalar,  fotoğraf makineleri vb. bulunmaktadır.

Tarih,Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü  ve Ahlak Bilgisi  öğretmenlerinden oluşan komisyon marifetleri ile  Osmanlıca eserlerin günümüz Türkçesine çevirisi yapılmıştır. Okulumuzun  Fotoğrafçılık  Kulübü  tarafından müzedeki eserlerin fotoğrafları   tek tek  çekerek envanter kayıtları oluşturulmuştur.

Müzemiz,  18 Mayıs 2011 yılından itibaren okulumuzun bünyesinde aktif bir birim olarak hizmet vermektedir. Özellikle  İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi derslerine birebir kaynaklık yapmaktadır. Tarih ve Edebiyat  dersleri burada  işlenmektedir.

 Bu özelliği ile de 2012 de  TÜBİTAK 43.Orta Öğretim Öğrencileri Proje Yarışmasında Tarih Öğretmeni Meryem Kaya danışmanlığında "Yakın Tarihimizi Okul Müzemizde Öğreniyoruz "projesi ile tarih dalında İç Anadolu Bölge Birinciliği derecesini almıştır. 2014  te  Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü TKY Yılın Kaliteli Ekip Dalı  Birincilik Ödülünü  almıştır.

Müzemizi ; öğrencilerimiz, velilerimiz, mezunlarımız, semt sakinleri, il ve ilçemizdeki  diğer okulların öğretmen ve öğrencileri ziyaret etmektedir.

Başta  maddi ve manevi desteğini esirgemeyerek bağışları ile  böyle bir müzenin kurulmasına vesile olan Hayırseverimiz Sayın Yavuz Yücetürk'e, emek ve sonsuz desteği ile Dönemin Okul Müdürü Sayın Sibel Akbıyık'a ,çalışmaları ve emeği için Tarih Öğretmeni Sayın  Meryem Kaya'ya , yardımlarından dolayı Edebiyat Öğretmenleri  Sayın Nurşen Yıldırım ve Sayın  Cengiz Çınar'a, hayırseverlere , Yeşim Bengü Gürkan , Elif Korgan  ve destek veren Proje Kulübü  öğrencilerine , katkıda bulunan öğretmenlere ve Okul Aile Birliği  üyelerine  teşekkür ederiz.